Man er den fødte selger, sies det noen ganger. Men det er selvsagt feil – bak vellykkede forretninger ligger det alltid gjennomtenkte strategier og en god del hardt slit. Her er 15 egenskaper og arbeidsmåter som gjør deg til en djevelsk god selger.

Det å beskrive hva som kjennetegner «en sann selger» er ingen enkel oppgave. Men vi stilte likevel det spørsmålet for å avlive den seiglivede myten om at noen bare er født som selger. Så, værsågod – her er 15 egenskaper og arbeidsmåter du kan utvikle (eller bare krysse av?) for å bli en djevelsk god selger:

1. Du arbeider målbevisst

Det å gjennomføre salgsaktiviteter bare for å få det unnagjort er ingenting du er kjent med. Nei, som en sann selger har du alltid dine «eyes on the price» og arbeider målbevisst utfra salgsmålene dine.

2. Du har kontroll på aktivitetene dine

Kalde samtaler. Pitcher. Møter. Anbud – osv. Du har kontroll på alle aktiviteter som du trenger for å avslutte en handel og er lommekjent med din hitrate.

Les mer: Strukturer salgsprosessen din med en aktivitetstrapp i tre steg

3. Du beholder fokus

Uansett om du følger en nedskrevet plan eller lytter til magefølelsen, så har du fokus på oppgaven din og relasjonen til kunden. Ingen plutselige innfall her i gården.

Les mer: Magefølelse eller struktur? Slik ser den beste salgsstilen ut

4. Du er villig til å utføre den «tøffe» jobben

Som en sann selger vet du at det kreves tøff kaldringing, obligatorisk administrasjonstid og andre mindre morsomme ting for å nyte fruktene av arbeidet. Og du har naturligvis ingenting imot å brette opp ermene.

5. Du er sosial

Det å håndtere forskjellige typer mennesker er uproblematisk for deg. Bra for deg, det betyr nemlig at du kan selge mer til fler.

6. Du arbeider effektivt

Ettersom du arbeider målbevisst for å nå tallene dine har du selvsagt oversikt over hvor effektivt du arbeider og streber etter å optimere dagene dine. Det kan handle om å gjøre det meste av planleggingen på morgenen siden du da er mest fokusert, utnytte reisetiden din eller sette av spesifikke mailtider for å unngå «switch-cost» – du tenker (og utfører) effektivitet.

Les mer: Fang kundene mens du er ute – noen salgsknep for deg som ofte er på farten

7. Du er ambisiøs

«Good enough» er ikke et motto du jobber etter. Man må jo sikte mot stjernene for å nå dem, eller hva?


Få oversikt over nøkkeltall

Hvilke salg er på vei inn? Hva er din treffrate? Hvor mye er salgspipen verdt akkurat nå? Med Lime Go får du oversikt over viktige nøkkeltall, så du kan prioritere riktig blant dine aktiviteter.


8. Du liker å konkurrere

Det er ikke et «must» å ha vinnerskalle for å jobbe som selger. Men det faktum at du liker å jakte etter salgsmål og konkurrere mot kollegene dine  vil utvilsomt øke sannsynligheten for at du skal bli skikkelig god. Så spiss hornene og kjør på!

Les mer: Selg mer enn kollegene – ta førsteplassen med en tretrinnsrakett!

9. Du vil hjelpe kundene dine

En djevelsk god selger er ikke en person som kjører hele løpet på egen hånd. Nei, du som virkelig lykkes som selger vil oppriktig hjelpe kundene dine. Du ser dem, hører dem og kjenner dem.

10. Du er nysgjerrig og sulten

Nysgjerrighet og vilje til å lære mer – det er deg i et nøtteskall. Du er nysgjerrig på kundene dine, på firmaer generelt  og spesielt på din egen utvikling. Og det er det som gjør deg til en sann selger.

Les mer: Derfor skal du bytte ut det fungerende salgsarbeidet

11. Du skaper tillit

Ingen vil inngå avtaler med skumle typer. Derfor passer du på å inngå profesjonelle relasjoner som bygger på tillit.

12. Du tenker langsiktig

Det tar tid å bli en djevelsk god selger, og lettvinte snarveier er ikke noe du sysler med. Du tenker langsiktig og setter ikke relasjoner på spill for kortsiktig vinning – nemlig.

Les mer: Hvem blir og hvem drar sin vei? Forslag og råd for mer lojale kunder

13. Du oppleves som (og er) troverdig

Det å vende kappen etter vinden er ingenting du driver med, hvis du er en djevelsk god selger. For du må jo oppleves som (og være) troverdig for å vinne avtalene. Som sagt, ingen liker skumle typer (punkt 11).

14. Du følger opp og gjør det du har lovt

Lag anbudet, ring senere eller lever en rapport – du har full oversikt over hva du har lovt og sørger for å følge opp i tide. Og du overpresterer gjerne for å gjøre et positivt inntrykk.

15. Du har RMI – Rett Mental Innstilling

Til slutt, så har du den mentale innstillingen som kreves for å bli en djevelsk god selger. Og kort og godt handler det om én ting: å hele tiden strebe og aldri gi opp!